ШАТО КОЛОРОВО

ШАТО КОЛАРОВО

„ Виното е ключалката, през която надничаш в сърцето.” – Алкей

„Шато Коларово” е бутикова изба, основана през 2009 г. Разположена е сред югозападните склонове на Южен Сакар, в близост до град Харманли и носи името на селото, в което се намира. Местността е прочута с плодородната си почва, благодарение на което тук се отглежда грозде от векове. Село Коларово се отличава с богато историческо минало, а лозята сякаш винаги са били част от неговата околност. Винарната разполага с 150 декара собствени, отлично поддържани лозя, от сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Пети Вердо и Малбек, както и 50 декара с 40 годишни лозя от сорта Мерло, които са част от известния Коларовски масив – един от най-големите, най-старите и най-просторните лозови масиви на територията на България и Балканския полуостров.
Винарната притежава и обгрижва също така над 150 декара нови лозови насаждения.
Собственик на винарната е Стоян Стоянов и когато реституцията на семейните лозя го отвежда в Южен Сакар, той закупува старата мандра в с. Коларово и я преустройва във винарна.
Енолог на изба „Шато Коларово“ е една от най-добрите в този  бранш Илиана Коева.
Винарната се представя на пазара с няколко винени селекции и лимитирани серии. Селекция „Мегалит” е изцяло от чисто сортови резерви, отлежавали между 12 и 18 месеца във френски бъчви, първо и второ зареждане. Чисто сортовите вина са събрани в селекция „Шато Коларово” – Мерло, Каберне Совиньон и Сира. Купажните вина са представени в селекция „Ахал” и в специалната лимитирана серия „СКС”.
Във винарската изба се използва основно френски дъб, с изключение на българския дъб, в който отлежават Мавруд и ферментира част от сорта Шардоне.
Близо 30% от продукцията на „Шато Коларово” се изнася за Германия под бранда „Tracian Treasure”.  Избата разполага и с фирмен магазин в Стара Загора, където може да намерите, както всички продукти на винарната, така и някои лимитирани серии вино, като двоен магнум (3 литра) Сира 2009, посветен на петгодишнината от основаването на винарната. Избата е член на Българската асоциация на независимите лозаро-винари.
Стремежът на екипа на винарната е произвежданите от тях вина да се превърнат в емблема на регион Коларово и Южен Сакар, без да правят компромиси в нито една стъпка от производственият процес – от гроздето на лозето, до виното в бутилката, ненапразно усилията им към индивидуалност и постоянство в качеството на вината са възнаградени с десетки медали от престижни международни конкурси във Франция, Румъния, България, Великобритания, Германия, Белгия, Португалия и Канада.

ШАТО КОЛОРОВО

Подреди по